Είστε εδώ

Εγγραφή στο Ροή Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο
National Rural Network
Ενημερώθηκε: πριν από 1 ώρα 27 λεπτά

Eθελοντική Ομάδα «Φίλιος Ζεύς»

Πέμ, 04/15/2021 - 10:57

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Ηρακλείου και αφορά στην ενίσχυση των υποδομών της Εθελοντικής Ομάδας «Φίλιος Ζευς» για προστασία και διάσωση από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, καθώς και σε δράσεις ενημέρωσης πολιτών στην περιοχή του νομού Ηρακλείου και ιδιαίτερα στις δασικές περιοχές του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους τοπικούς φορείς.

Το LEADER αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να αποκτήσει η Εθελοντική Ομάδα αρτιότερο εξοπλισμό για δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (αυτοκίνητο πυρόσβεσης συμβατό με τα οχήματα της πυροσβεστικής, ειδικό εξοπλισμό αυτοπροστασίας των εθελοντών, εξοπλισμό διάσωσης, drone) αλλά και να οργανώσει καλύτερα δράσεις ενημέρωσης πολιτών (έκδοση εντύπων, banners, ιστοσελίδα www.filioszeus.gr , εξοπλισμός προβολών).

Αποτελέσματα έργου

Το έργο υλοποιήθηκε εντός του 2020, με τις δυσκολίες που έφερε η καραντίνα λόγω της πανδημίας COVID-19. Ωστόσο τους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από την προμήθεια του εξοπλισμού και εξής, το σωματείο κλήθηκε από τους κρατικούς φορείς να συνδράμει:

 • Με (50) περιπολίες δασοπροστασίας κατά τη θερινή περίοδο, (σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Οι εθελοντές με το πυροσβεστικό όχημα αναλαμβάνουν επιτήρηση δασικών περιοχών που τους υποδεικνύει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών εντός του δάσους, κυρίως τις ημέρες αυξημένης επαγρύπνησης λόγω ισχυρών ανέμων.
 • Με παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Χερσονήσου. Μετά από κλήση της Περιφέρειας Κρήτης, οι εθελοντές βοήθησαν να καθαριστούν από τις λάσπες πλημμυρισμένα σπίτια ευπαθών ομάδων.
 • Εξεύρεση αγνοουμένων (10 περιστατικά) σε δύσβατες ορεινές περιοχές, σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών).
 • Με υγειονομική κάλυψη (παροχή πρώτων βοηθειών – 90 καλύψεις) στις λίγες αθλητικές διοργανώσεις, που επέτρεψε η πανδημία («33ος Κορακοβούνιος δρόμος», αγώνες προκριματικής φάσης Eurobasket 2021 γυναικών, τοπικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες).
 • Με παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κατά την περίοδο της καραντίνας και του απαγορευτικού μετακινήσεων (μεταφορά φαρμάκων ή τροφίμων σε ηλικιωμένους, συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες κλπ – 50 περιστατικά).
 • Με (40) κοινωνικές δράσεις (συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για αδύναμες κοινωνικά  ομάδες, αιμοδοσίες, δράσεις για την οδηγική ασφάλεια και συμπεριφορά, δράσεις για το περιβάλλον -δέντρο φύτευση κλπ).

Επιπλέον, η Ομάδα προχώρησε στην ενημέρωση ευαισθητοποίηση εφήβων της περιοχής, σε θέματα εθελοντισμού και φυσικών καταστροφών και προέκυψε δειλά-δειλά η δημιουργία εφηβικής ομάδας. Στόχος είναι η δημιουργική απασχόληση των εφήβων, αποσπώντας τους από τις οθόνες, ενισχύοντάς τους το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, η μεταφορά γνώσης στις βασικές πρώτες βοήθειες και κανόνες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές, η εκπαίδευση των μελλοντικών ενηλίκων εθελοντών. Η ανταπόκριση των εφήβων είναι ενθαρρυντική, γίνονται πολλαπλασιαστές της πληροφορίας στους συνομηλίκους τους και αποκτούν αίσθημα αυτοπεποίθησης λόγω της νέας γνώσης που αποκομίζουν αλλά κυρίως από την εθελοντική προσφορά.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική περιγραφή του έργου.

Περισσότερα στοιχεία

Περιοχή:
Αρχάνες Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης

Προγραμματική Περίοδος:
2014-2020

Περιοχή Εστίασης:
6β Κοινωνική ένταξη και τοπική ανάπτυξη

Μέτρο:
Μέτρο 19, LEADER/CLLD

Διάρκεια Έργου:
25/7/2019 – 15/12/2020

Εκπρόσωπος Επικοινωνίας:
Έρη Χαιρέτη

Website:
www.filioszeus.gr

The post Eθελοντική Ομάδα «Φίλιος Ζεύς» appeared first on ΕΑΔ.

ENRD – Νέο τεύχος του περιοδικού Rural Connections

Τετ, 04/14/2021 - 12:59

Ανακοινώθηκε το νέο τεύχος του περιοδικού Rural Connections του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι γυναίκες στη γεωργία  και η συμβολή τους στην κοινωνική καινοτομία, η σύνδεση της νέας ΚΑΠ με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το RURITAGE ένα πρόγραμμα για την ενδυνάμωση της κληρονομιάς της υπαίθρου και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα αναλύονται σε αυτό το τεύχος.

RURAL CONNECTIONS EN

Διατίθεται και σε άλλες γλώσσες τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

The post ENRD – Νέο τεύχος του περιοδικού Rural Connections appeared first on ΕΑΔ.

Evaluation Helpdesk Newsletter No 18

Τρί, 04/13/2021 - 14:39

Εκδόθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του Evaluation Helpdesk τεύχος 18. Σε αυτό το τεύχος μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα άρθρα για:

 • Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε για το μελλοντικό σχεδιασμό τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης
 • Τι σημαίνουν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ
 • Τα αποτελέσματα του 15ου Good Practice Workshop: «Αξιολόγηση της συμβολής των ΠΑΑ σε έναν ανταγωνιστικό και βιώσιμο γεωργικό τομέα»

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα εδώ.

The post Evaluation Helpdesk Newsletter No 18 appeared first on ΕΑΔ.

ENRD Newsletter – Μάρτιος 2021

Δευ, 04/12/2021 - 14:11

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του ENRD για το μήνα Μάρτιο του 2021.

Δείτε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενσωματώσει το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές σε μία από τις προτεραιότητές της για το 2019-2024.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για ζωντανές, συνδεδεμένες και βιώσιμες αγροτικές περιοχές έως το 2040.

 • Έναρξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την προώθηση ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων διατροφής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης γεωργικών τροφίμων στην ΕΕ και στο εξωτερικό. Φέτος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση προϊόντων και μεθόδων καλλιέργειας που υποστηρίζουν πιο άμεσα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ιδίως τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (Farm to Fork).

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Απριλίου 2021 μέσω της ειδικής πύλης. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες και αναζητήστε σχετικά έγγραφα εδώ.

 • Γυναίκες στο χωράφι.

Ο αριθμός των γυναικών στη γεωργία αυξάνεται αργά τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 30% των εκμεταλλεύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ διαχειρίζεται από μια γυναίκα, αλλά αυτά τα δεδομένα καλύπτουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις «Γυναίκες στο χωράφι».

 

καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

The post ENRD Newsletter – Μάρτιος 2021 appeared first on ΕΑΔ.

Έξυπνα χωριά και ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικών περιοχών

Κυρ, 04/11/2021 - 21:58

Έκδοση: ENRD, Μετάφραση ΕΥΔ ΠΑΑ, Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας – Απρίλιος 2021

Έγγραφο: Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το Έντυπο

Έξυπνα χωριά και ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικών περιοχών


Το παρόν έντυπο αποτελεί ακριβή μετάφραση στα ελληνικά του πρωτοτύπου αγγλικού κειμένου που έχει παραχθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης/ENRD. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από το ΕΑΔ στο πλαίσιο της υποστήριξης των Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD ή και άλλων ενδιαφερομένων, και έχει στόχο τη διάχυση της προσέγγισης των Έξυπνων Χωριών.

The post Έξυπνα χωριά και ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικών περιοχών appeared first on ΕΑΔ.

Χρήση Συνεργασίας εκτός LEADER/CLLD για την υποστήριξη των Έξυπνων Χωριών

Κυρ, 04/11/2021 - 21:49

Έκδοση: ENRD, Μετάφραση ΕΥΔ ΠΑΑ, Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας – Απρίλιος 2021

Έγγραφο: Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε το Έντυπο

Χρήση Συνεργασίας εκτός LEADER/CLLD για την υποστήριξη των Έξυπνων Χωριών: Κατευθύνσεις για υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και φορείς υλοποίησης


Το παρόν έντυπο αποτελεί ακριβή μετάφραση στα ελληνικά του πρωτοτύπου αγγλικού κειμένου που έχει παραχθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης/ENRD. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε από το ΕΑΔ στο πλαίσιο της υποστήριξης των Ομάδων Τοπικής Δράσης LEADER/CLLD ή και άλλων ενδιαφερομένων, και έχει στόχο τη διάχυση της προσέγγισης των Έξυπνων Χωριών.

The post Χρήση Συνεργασίας εκτός LEADER/CLLD για την υποστήριξη των Έξυπνων Χωριών appeared first on ΕΑΔ.

ΕΕ – Μελέτη Αξιολόγησης της ΚΑΠ 2014-2020

Δευ, 04/05/2021 - 11:50

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI) ανακοίνωσε μελέτη αξιολόγησης της ΚΑΠ 2014-2020 η οποία εκπονήθηκε από την Analysis for Economic Decisions (ADE) σε συνεργασία με το University of Gloucestershire (CCRI) και το Austrian Institute for Regional Studies (CREA), καθώς και τη συμβολή οχτώ κρατών μελών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας ως προς την παροχή στοιχείων από μελέτες περιπτώσεων.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησης αφορά στις επιπτώσεις των εργαλείων και μέτρων  της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚAΠ) 2014-2020 στην ανταλλαγή γνώσεων, στις συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην καινοτομία.

Τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης προσφέρουν άμεση οικονομική υποστήριξη για κατάρτιση ή συμβουλευτικές υπηρεσίες και για καινοτόμα έργα των επιχειρησιακών ομάδων EIP-AGRI. Μαζί με διάφορα μέσα της ΚΑΠ, όπως το δίκτυο EIP-AGRI της ΕΕ, το Σύστημα Συμβουλευτικής Γεωργίας και τα Εθνικά / Περιφερειακά Αγροτικά Δίκτυα, προωθούν άμεσα την ανταλλαγή γνώσεων, συμβουλών και καινοτομίας.

Η αξιολόγηση εκτιμάει σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί ο στόχος της «προώθησης της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές».

Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την ΚΑΠ σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ-28 και ειδικότερα σε οκτώ μελέτες περιπτώσεων κρατών μελών.

Δείτε τη μελέτη εδώ.

The post ΕΕ – Μελέτη Αξιολόγησης της ΚΑΠ 2014-2020 appeared first on ΕΑΔ.

Εβδομάδα Αγροτικού Οράματος 22-26 Μαρτίου 2021

Τρί, 03/23/2021 - 10:36

Το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο με τη συμβολή των μελών του συμμετέχει στην εκδήλωση Rural Vision Week που διοργάνωσε το ENRD μέσω εικονικού περιπτέρου στο Marketplace, στο οποίο παρουσιάζονται οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για το Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές.

Στο εικονικό περίπτερο του ΕΑΔ έχει αναρτηθεί συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων όλων των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 σε τοπικό επίπεδο για το Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις Αγροτικές περιοχές. Επίσης, έχουν αναρτηθεί πέντε βίντεο, όπως του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου με τις μαρτυρίες των συμμετεχόντων στα εργαστήρια ή και κατοίκων από διάφορες περιοχές, της Περιφέρειας Ηπείρου που αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας και το όραμά τους όπως προέκυψε από τη διοργάνωση σχετικής συνάντησης, το βίντεο από την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αχαΐας στο οποίο παρουσιάζεται πως το τοπικό πρόγραμμα LEADER μέσω του διατοπικού σχεδίου συνεργασίας «Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές» ανέδειξε και συνέδεσε τα τοπικά προϊόντα με τα πλεονεκτήματα της περιοχής, της Ομάδας Τοπικής Δράσης Πάρνωνα στο οποίο παρουσιάζεται η περιοχή της Νότιας Κυνουρίας ως υποψήφια για ένταξη στο πρόγραμμα UNESCO Man and the Biosphere Program (MAB), το οποίο αναδεικνύει και προστατεύει περιοχές όπου ο άνθρωπος και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά μέσω της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομίας, και το βίντεο του Δικτύου των νησιωτικών Ομάδων Τοπικής Δράσης που απέδειξαν ότι στο πλαίσιο ενός διατοπικού σχεδίου συνεργασίας LEADER του Νήσων Περίπλους, μπορούν να συνδέσουν τις νησιωτικές κοινότητες μέσω της τέχνης συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Επιπλέον έχει αναρτηθεί έντυπο που παρουσιάζει τη συμμετοχή των μελών του ΕΑΔ σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ενεργειακή μετάβαση.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το εικονικό περίπτερο εδώ καθώς και να περιηγηθείτε σε όλο το Marketplace.

Δείτε ένα σύντομο video clip ενός από τους συμμετέχοντες στα τοπικά εργαστήρια, από το κτήμα Τσέλεπου, το οποίο θα παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος της Rural Vision Week.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο youtube για να ανακαλύψετε περισσότερα βίντεο.

Τέλος μπορείτε να ενημερώνεστε για τις ομιλίες καθώς και για τα live streaming sessions από την ιστοσελίδα του ENRD: https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/rural2040-vision-week_en στην οποία αναρτώνται και όλες οι παρουσιάσεις.

The post Εβδομάδα Αγροτικού Οράματος 22-26 Μαρτίου 2021 appeared first on ΕΑΔ.

                             

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

.